Obdelava kovin

Obdelava kovin je postopek, pri katerem dobimo polizdelke ali končne izdelke. Kovine so kot osnovni material velikokrat na voljo v obliki pločevine, ki je navita na velike kolute. Pred uporabo je potrebno tako pripravljeno kovino razrezati na manjše, a za obdelavo veliko bolj primerne kose, ki jih je lažje kriviti in oblikovati. Za to se uporabljajo posebni stroji, ki razrežejo osnovne dolge kose na manjše in bolj praktične dimenzije, in t.i. upogibni stroji, ki ravne ploskve kovin upognejo v želeno obliko končnih izdelkov. Tako obdelavo kovin je mogoče opraviti v razrezno previjalnem in upogibnem centru, kjer imajo ponavadi v ponudbi svojih storitev tudi prodajo kovin.

Obdelava kovin

Prodaja kovin je prvi korak

Prodaja kovin kot osnovnega materiala je namenjena podjetjem, ki za svoje delo porabljajo velike količine te surovine. To so predvsem podjetja, ki se ukvarjajo na primer z gradbeništvom, krovstvom ali kleparstvom, kjer se potrebujejo kovinski izdelki, ki so dokaj preprostih oblik in se rabijo v velikih količinah. Za taka podjetja je smiselno, da si zagotovijo svoj vir osnovnega materiala, ki ga potrebujejo, in ga po želji preoblikujejo v potrebne polizdelke ali končne izdelke za svoje delo. Ker pa lahko osnovni koluti navite kovine tehtajo vse do dvanajst ton, je potrebno to veliko količino razrezati na bolj uporabne dimenzije, ki  jih je lažje obdelovati in transportirati. Z možnostjo razreza na manjše kose in obdelave kovin na poljubne oblike si taka podjetja poenostavijo svoje delo, saj se lahko tako sproti prilagajajo zahtevam svojega dela. S tem se izognejo stroškom skladiščenja izdelkov, ki jih trenutno ne potrebujejo, hkrati pa ostanejo dovolj fleksibilna, da ustrežejo zahtevam svojih tekočih projektov glede standardnih, a tudi nestandardnih kovinskih izdelkov.

Razrezno previjalni center

Razrezno previjalni center je kraj, kjer je mogoče kovino, navito na velike kolute, previti, razrezati ali jo po želji zaščititi z nanosom zaščitne folije. Velikokrat je potrebno kupljeno kovino, ki se prodaja v večtonskih količinah, zgolj previti na manjše kolute, ki jih je lažje prevažati in oblikovati. Osnovna linija v razrezno previjalnem centru tako najprej odvije osnovni kolut navite kovine, jo zravna, po potrebi nareže na želene oblike in na koncu spet navije na manjše kolute ali zapakira razrezane ravne plošče.

Ko se kovina razreže, se lahko njena površina dodatno zaščiti še s plastično folijo, ki se nanjo prilepi in ji s tem nudi zaščito pred mehanskimi poškodbami pri nadaljnji obdelavi in prevozom. Po obdelavi je mogoče folijo preprosto odlepiti, ne da bi na izdelkih ostali sledovi lepila.

Razrez pločevine na manjše kose

Največkrat zgolj previjanje kovine ne zadostuje, temveč jo je potrebno še dodatno razrezati na trakove ali posamezne plošče. Razrez pločevine je mogoč prečno ali vzdolžno. Pri vzdolžnem razrezu, ko se kovina razreže na trakove želene širine in se nato spet navije, je potrebno poskrbeti še to, da se notranja napetost v kovini enakomerno porazdeli in izravna, saj bi drugače vplivala na kvaliteto razreza. Pri prečnem razrezu pa na koncu dobimo plošče, ki so lahko različnih dimenzij, odvisno od potreb naročnika. Plošče se v procesu razreza dodatno zravnajo v ravne ploskve. Tako pripravljene plošče se zapakirajo na palete, na povoskan papir, vogale pa se še zaščiti s posebnimi vogalniki. Vsak paket s tako narezano pločevino je opremljen z etiketo, prek katere je mogoče izslediti osnovni kolut, iz katerega so bile narezane plošče.  Pri obeh načinih razreza, prečnem in vzdolžnem, je mogoče površino kovine dodatno zaščititi s plastično folijo.

Upogibanje kovin v različne oblike

V upogibnem centru pride do naslednje stopnje v obdelavi kovin. Tukaj se uporabljajo posebni stroji, upogibni stroji, ki ravne ploskve upogibajo in preoblikujejo v želene oblike, ki so standardne in v splošni uporabi ali pa so čisto posebne po specifičnem naročilu naročnika. Tako obdelana kovina je včasih že končni izdelek, na primer na tak način se izdelujejo obrobe za strehe, slemena, police, obrobe za dimnike in ostali kovinski izdelki za krovstvo in gradbeništvo.

Upogibni stroj

Upogibni stroj omogoča računalniško grafično oblikovanje

Upogibni stroj je računalniško vodeni stroj za obdelavo kovin. Oznaka CNC (Computer Numerical Control), ki jo ima sodobni upogibni stroj, pomeni, da se končni rezultat pri obdelavi najprej grafično določi na računalniku ali pa se privzame že standardizirana oblika, ki je shranjena v računalniku upogibnega stroja. Na tak način se pospeši izdelava standardiziranih oblik (na primer pri izdelavi izdelkov za streho), olajšano pa je tudi grafično oblikovanje netipičnih izdelkov po naročilu.

Upogibni stroji zmorejo obdelavo ravnih kovinskih kosov, ki so dolgi več metrov. Njihovo delo je povsem avtomatizirano, med drugim se v upogibnem stroju pločevina samodejno in do milimetra pravilno namesti v primeren položaj za obdelavo, ne da bi jo bilo treba pred tem nastavljati ročno. Upogibni stroj za obdelavo kovine uporablja posebne konzolne roke in čeljusti, ki se pomikajo s pomočjo hidravlike, kar omogoča kvalitetno preoblikovanje ravnih ploskev v izdelke različnih profilov. Upogibni stroj se uporablja za kakovostno obdelavo aluminija, pocinkane, kot tudi nerjavne inox pločevine v izdelke različnih oblik, ki se največkrat uporabljajo v gradbeništvu.